Quantcast
Channel: Inspirasjon – TANTE GRØNNS HAGE
Viewing all articles
Browse latest Browse all 57

Slik planlegger du et frodig og spennende staudebed!

$
0
0

WP_20150605_002

Drømmer du om å anlegge et staudebed fra grunnen av? Eller har du lyst å ommøblere et bed du allerede har? Du har sikkert en lang liste over planter du liker. Derimot er det ikke sikkert at alle passer sammen, eller vil trives der du skal plante. Kanskje har du allerede kjøpt inn planter, men lurer på hvordan du skal plassere dem i bedet? Her kommer jeg med 5 tips til hvordan du kan planlegge et frodig og spennende bed som blomstrer gjennom hele sesongen.

Jord og solforhold

Det finnes et utall av forskjellige stauder, så du er garantert å finne noen som passer til ditt voksested! Uansett hvilken jordtype, solforhold eller herdighetssone du har. Bruk derfor litt tid på å finne ut hvilken jordtype, hvor mye sol eller skygge det er på stedet. Dette vil begrense valgmulighetene, men du har bedre sjans for å lykkes!

Se deg rundt i området der du bor. Hvilke stauder trives hos naboene? Det gir deg en indikasjon på hvilke stauder du kan lykkes med i din hage.

WP_20150605_004Ta hensyn til plantenes krav til solforhold, da etablerer de seg raskere og du får både rikere blomstring, friskere planter og en enklere lukejobb. Med andre ord et lettstelt staudebed! De fleste stauder trives med både sol og skygge, altså halvskygge. Har du slike forhold er det mye å velge mellom. Mange syns halvskygge er et vanskelig begrep. Jeg tenker at mer enn 6 timer sol om dagen er full sol, 6 timer eller mindre er halvskygge og lite sol er skygge. Det kommer også an på om bedet ligger i den tette skyggen fra et hus eller den lette skyggen fra et tre. I full sol trives stauder med grågrønt, gjerne hårete bladverk og de med flikete eller små blader. De tåler også en del tørke. Store saftiggrønne blader er et tegn på at planten foretrekker skygge.

Velg de staudene du liker, men tenk først og fremst på jord- og solforhold. Det er mulig å forbedre jorden, men det krever mye jobb og ofte kan det være bedre å jobbe MED naturen, enn MOT. Velger du riktig plante til riktig sted, vil plantene trives og resultatet blir bedre.

Komposisjon

WP_20140803_053

Hvordan du velger å komponere staudebedet kommer an på hvilken stil du liker. Personlig liker jeg en frodig hagestil, med et stilisert uttrykk. Jeg bruker få sorter og samler hver sort i større felter, det gir et harmonisk og rolig uttrykk. Gjentagende repetisjoner skaper også harmoni. Jeg liker også at det er en viss størrelse på hvert plantefelt. Plant minimum 3-5 stauder av hver sort, helst flere og alltid i oddetall. Dette kommer an på størrelsen på bedet, jo større bed, jo større felter og flere sorter kan man ha. For eksempel, har du et bed på ca. 5 m2 syns jeg det holder med ca.7 ulike sorter.

Planlegg blomstringen slik at det stadig er attraksjoner gjennom hele sesongen og velg stauder som blomstrer lenge! Er du alltid borte på ferie i juli er det ingen vits i å velge stauder som bare blomstrer rundt midtsommer. Husk å plante tidligblomstrende stauder og løker, slik at humlene har noe å spise tidlig på våren. Velg stauder som humler og andre pollinatorer foretrekker, så får du en livlig og blomsterrik hage. Det finnes mange flotte høstblomstrende stauder som gjør at bedet holder seg spennende langt utover høsten.

Høyde

Du kan skape eller illudere høyde og terreng ved å velge høye stauder. Plasser de høyeste staudene bakerst og trapp ned mot fronten av bedet. Om bedet ligger midt på plenen og man kan gå rundt, plasser de høyeste staudene i midten og trapp ned mot kantene. I en skråning kan du fremheve eller dempe høydeforskjeller, med henholdsvis lave stauder foran og høye bak, eller høye stauder foran og mellomhøye bak.

Busker i staudebedet danner struktur og rom og er derfor en fin måte å skape høyde på i staudebedet.

Farger

Echinacea purpurea `Magnus`

Echinacea purpurea `Magnus`

Samle de vekstene som passer sammen og som fargemessig passer til husets fasade. Å samle plantene fargevis blir mest harmonisk. For eksempel kan du ha forskjellige fargetema i ulike deler av hagen, eller et gjennomgående fargetema. Blåtoner skaper avstand og kan få en liten hage til å virke større. Rødt dras mot øyet og får et hagerom til å virke mindre. Hvitt og lyse pasteller lyser fint opp i skyggen.

Tenk på at det ikke bare er blomster som har farge, men også trær, busker og klatreplanter har blad, stamme og blomster som gir farge til hagen. Husk at grønt er også en farge! Den kommer i mange ulike nyanser.

Kontraster

WP_20150605_008Skap kontraster mellom vekstene! Det gjør det mer spennende å se på og fremhever de ulike staudene. Kontraster er så mye mer enn farger. Se godt etter: plantene har ulike former på blad, blomster og måten de vokser på. Du kan skape kontraster ved å kombinere planter som vokser på ulik måte eller har ulike bladformer. For eksempel er noen stauder opprette, mens andre brer seg utover. Noen har blomster formet som spir, andre har ballformer etc. I en ton i ton komposisjon, der blomsterfargene går i samme tone, kan du skape kontraster ved å kombinere planter med ulike bladfarger, bladformer og vokseformer.

WP_20140525_001

 



Viewing all articles
Browse latest Browse all 57