Quantcast
Channel: Inspirasjon – TANTE GRØNNS HAGE
Viewing all 57 articles
Browse latest View live

Allium – hagens elegante gigant!

$
0
0
Allium aflatunense

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus og hosta

Akkurat nå som sommeren endelig kom, fant allium det for godt å folde ut de store knoppene sine! Og for noen nydelige blomster! De høyreiste løkplantene er utrolig vakre. Store runde baller med massevis av små blomster på toppen av lange stilker. Nesten sånn at du tror de vil knekke i første vindkast. Men de står støtt og liksom svever over de andre plantene i bedet. Til glede for meg som har planta dem og til nytte for humlene. Allium er nemlig en skikkelig humlefavoritt!

Gressløk Allium schoenoprasum

Gressløk Allium schoenoprasum

Allium

Allium betyr hvitløk på latin. Både vanlig løk, hvitløk, sjalottløk, purreløk, gressløk og ramsløk kommer fra løkslekten Allium. De blomstrende løkene vi vanligvis kaller allium heter egentlig Kirgisløk og tilhører løkslekten Allium. Alle plantene i løkslekten produserer er stoff som gjør at de smaker eller lukter løk eller hvitløk. Kanskje er det dette som gjør at rådyr lar allium stå i fred? Plant allium mellom tulipanene, så blir de ikke så fristende for rådyrene.

Allium aflatunense og Allium Mount Everest sammen med tulipaner og prydgress

Allium aflatunense og Allium Mount Everest sammen med tulipaner og prydgress

Plant allium sammen med stauder

Jeg liker allium, eller kirgisløk, utrolig godt og har derfor plantet ulike sorter rundt om i hagen min. Jeg syns allium passer godt sammen med både busker og litt høye stauder. De gir høyde og farge til staudebedet tidlig på sommeren før de fleste stauder har begynt å blomstre. De danner en fin kontrast til andre planter med sin vertikale voksemåte og kuleformede blomsterklaser. Jeg syns allium er spesielt fin sammen med bambus, prydgress eller stauder med store blader, som for eksempel hosta. Kontrastene mellom plantenes vokseform og bladform fremheves – og det er nettopp det som gjør det så vakkert!

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus, stauder og prydgress

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus, stauder og prydgress

Etter blomstringen

Allium får lange brede liljelignende blader som er veldig dekorative, men som i likhet med andre løkplanter visner ned etter blomstring. Derfor er det en fordel å plassere dem innimellom tidlige og bladrike stauder. Slik skjuler du enkelt og greit de visne bladene. De lange visne stilkene kan klippes ned etter blomstringen, men bladene til løkplanten må få stå og visne ned av seg selv, slik at næringen går tilbake til løken. Allium egner seg godt som snittblomster, men har også dekorative visne frøstander.

Når kan du plante?

Allium atropurpureum

Allium atropurpureum

Du kan plante kirgisløk på høsten, sånn omtrent i september måned. Løkene er ganske store og settes derfor dypt. Allium blomstrer med lilla, lillarosa, burgunder eller hvite blomster i mai -juni. Blomstringstidspunkt og farge kommer an på sorten.

Ulike sorter

Allium aflatunense (70-90 cm høy) har lilla blomsterkuler. Det samme har Allium albophilosum, bare at blomsterkulene er enorme hos denne sorten. Allium Mount Everest har hvite blomsterkuler og er som navnet sier veldig høye, 130 cm! Allium nigrum (70 cm) har også hvite blomstersom ikke er kuleformet, men samlet i en halvskjerm. Allium atropurpureum, er 60-80 cm høy og har mørk lilla/burgunder blomster samlet i en halvskjerm. Allium sphaerocephalon er en lavere sort (60-cm) med mindre blomsterkuler (mørkrosa) enn de andre.

Allium Mount Everest, dekorative og høye

Allium Mount Everest, dekorative og høye

Et tips fra meg til slutt: planlegg allerede nå, hvor du vil plante allium til høsten. Tenk på høyder, bladformer og blomsterfarger. Ta gjerne bilder av stedet der du vil plante, så husker du lettere hvor løkene skal plasseres!

WP_20150613_17_45_00_Pro



Sommerkrukker!

$
0
0

Med krukker fonyer du hagen hvert år.

Jeg har dilla på krukker og har derfor mange av dem i hagen min. Det fine med krukker er at du på en enkel måte fornyer hagen hvert år. Busker og stauder er stort sett de samme. Men det du planter i krukker kan du variere så mye du bare vil. Med krukker blir det aldri kjedelig!

Urter og sommerblomster i krukker på terrassen

En samling krukker med urter, stauder, sommerblomster og prydgress tilfører sommerlig stemning og frodighet til terrassen min

Krukkene «pimper» opp hagen og tilfører frodighet og stemning til terrassen eller inngangspartiet ditt. Du kan variere innholdet i krukkene med årstidene slik at du får en frodig og spennende hage fra tidlig om våren til sent på høsten. Og ble ikke resultatet bra, så er det ikke så farlig. Sommerblomstene er uansett ettårige, så neste år kan du bare finne på noe annet.

Plantekombinasjon med kontraster og harmoni

En plantekombinasjon med både kontrast og harmoni. Prydgress, salvie, alunrot og lykkekløver

Det kan være vanskelig å sette sammen spennende plantekombinasjoner. Det letteste er å plante det samme som i fjor, uten å tenke så mye mer på det.

Men jeg liker å bruke tid på å finne planter som står godt sammen. Jeg leter etter kombinasjoner som er spennende å se på og som er godt for øyet å hvile på – uten at det blir for kjedelig! Det gjelder å finne den rette balansen mellom harmoni og kontrast. Jeg velger meg gjerne et fargetema og ser etter planter som harmonerer med hverandre i fargene, samtidig som de kontrasterer hverandre med ulike bladfarger, voksemåter og bladformer.

Planter som står i krukker er mer utsatt for tørke. Derfor har jeg installert vanningsanlegg. Noe som er veldig kjekt, fordi det kan stilles inn på automatisk vanning, slik at jeg ikke trenger å bekymre meg for plantene når jeg reiser bort på ferie. Det er dessuten praktisk med store krukker. Et stort jordvolum gjør at planten blir mindre utsatt for tørke og du slipper å vanne så ofte.

Betongkrukker, prydgress, georginer, sedum

En litt stram plantekombinasjon med prydgress, georginer og sedum i betongkrukker


Tid for å sette løk!

$
0
0

Tulipanblomstring

Det er tid for å sette løk! En liten innsats nå på høsten, gir deg full uttelling til våren i form av en fargesprakende blomstring!

Frost og kulde

Krokus

Det er fascinerende å tenke på at løkene overlever den kalde vinteren. Men faktisk trenger løkene en periode med frost og kulde for å kunne blomstre så vakkert for oss til våren! Løk trenger litt tid til å sette rot før frosten kommer, men så hviler den gjennom vinteren og samler krefter til blomstringen. Når våren kommer spirer løken og det popper opp fargerike løkblomster både her og der!

Vinteren er lang og jeg glemmer ofte hva jeg planta høsten før, så våren byr ofte på hyggelige overraskelser. Jeg elsker løkblomster, og spesielt tulipaner! Hver vår syns jeg det er et like stort mirakel at en løk kan blomstre så vakkert år etter år!

Hvordan sette løk?

1. Grav et stort plantehull med jevn bunn.

Hvordan sette løk?2. Plant i lett jord. Legg gjerne sand i plantehullet for bedre drenering. Bland benmel i jorden, det gir løken næring til å blomstre bedre og lengre.

3. Sett løken på dybde 2-3 ganger løkens egen høyde. Store løker settes altså dypt og små løker tilsvarende grunt.

4. Sett løken med rotsystemet ned og spissen opp.

Et hav av tulipaner!5. Plant tett og i store grupper! Samle løk av samme sort, men bland gjerne farger. Plant lagvis i plantehullet. Du kan også plante løk i krukke! Bland både tidlige og sene sorter, slik at du får lang blomstring.

6. Legg jorden tilbake, pakk godt, da setter løken lettere rot. Vanne dersom jorden er tørr.


Chinodoxa sardensis

For å få en rik og frodig blomstring kan du plante tettere enn planteavstanden som står oppgitt på pakken. Det gjelder særlig de minste løkblomstene som blir aller finest når de står i tette grupper. Allium derimot bør plantes med oppgitt planteavstand.

Lang blomstring

TulipanblomstringØnsker du en lang løkblomstring, der den ene sorten tar over etter den andre gjennom hele våren? Plant en blanding av mange ulike sorter innenfor ett stort felt. Planlegg blomstringen slik at den starter tidlig og varer lenge. Det er ikke vanskelig å finne sorter som blomstrer i mai, men husk at du også vil ha sorter som blomstrer i mars, april og juni!

Av de tidligblomstrende løkene kan du for eksempel plante villtulipan, snøklokke, krokus, russeblåstjerne og minnesnøstjerne. De tidligste løkblomstene er livsviktige for humlene, som trenger mat, altså nektar, når de våkner etter vinterdvalen. Velg derfor de humlevennlige sortene!

Av de sentblomstrende løkene kan du for eksempel plante allium og pinseliljer, de blomstrer gjerne fra slutten av mai og utover juni. Slik strekker du løkblomstringen utover forsommeren, mens du venter på sommerstaudene!

Allium aflatuense


Hvordan plante løk i krukker

$
0
0

Perleblomst

For å skape en hyggelig vårblomstrende krukke trenger du en frostfri krukke, litt lecakuler, jord og løk. Kjøp gjerne rikelig med løk av flere sorter, selv til en liten krukke. Det fineste resultatet får du om du setter løkene tett i tett og lagvis! Da blir blomstrer krukken lenge og du er sikret et bedre resultat ved å satse på flere ulike sorter.

Plante løk i krukke

Klar til å sette løk i krukke!

Jordkvaliteten har mye å si for resultatet. Løk råtner lett dersom jorda blir for våt. Bland derfor inn rikelig med sand i jorda, slik at vannet lettere renner bort og løkene ikke blir stående i vann. Krukka må ha god drenenring i form av hull i bunnen og lekakuler nederst, slik at vannet lett renner ut. Bruk bare fine og friske løker, kast de som evt. er mugne eller tørre.

Jeg syns det er finest når blomstenes farger og høyder er tilpasset krukka. Til en liten krukke, som den jeg brukte, passer det best med ganske lave blomster og farger som står til den rustrøde terrakottfargen. Jeg valgte å bruke hvite narsisser, gule villtulipaner og lilla krokus. Løkene satte jeg lagvis på tre ulike dybder. Du kan godt bruke mange flere sorter og farger om du vil!

Sette løk i krukke

Det første laget består av hvite narsisser

Begynn med å finne ut hvor dypt de største løkene skal settes og tilpass jorddybden i krukka etter det. Som en god regel skal de største løkene settes dypest og de minste grunnest, men les alltid på pakken for å finne riktig plantedybde før du begynner. Jeg satte hvite narsisser Narsissus triandrus `Thalia` nederst i krukka. De blir 35cm høye og blomstrer i mai.

Sette løk i krukke

Gule villtulipaner danner lag nummer to i krukka

Deretter la jeg på et tynt lag med jord slik at det ble klart for neste runde med løk. Jeg satte gule villtulipaner Tulipa miscellaneous `Dasystemon Tarda`. Dessverre ble det litt få av dem, men heldigvis gjør de mye ut av seg. De blir 10 cm høye og blomstrer i april.

Sette løk i krukke

Lilla krokus danner det siste laget med løk

Etter å ha lagt på et nytt tynt lag med jord, satte jeg det tredje og siste laget med løk, en lilla krokus som heter Crocus vernus `Rembrance`.  Den blir 10cm høy og blomstrer i mars/april. Til slutt dekte jeg løkene med ca. 5cm jord og plasserte krukka under tak. Med noen runde steiner under krukka unngår du at den fryser fast i underlaget. Denne krukka skal nemlig passes på og flyttes inn i garasjen etter hvert.

Jeg lar krukka stå ute en stund nå fremover, for løkene må gjennom en frostperiode for å kunne blomstre til våren. En gang i januar setter jeg den inn i garasjen, slik at den kan stå tørt og lunt. Husk å legge et tungt lokk over krukka, så ikke musene spiser opp løkene! Det har nemlig skjedd meg… Ut på senvinteren henter jeg krukka ut fra garasjen igjen. Løker skal ikke ha noe særlig vann, men dersom det blir mye sol og tørt vær på ettervinteren bør jorden vannes litt. Krukka kan med fordel stå i skyggen, så ikke jorden og løkene tørker ut. Og så er det bare å vente på at de første løkene skal spire!

wp_20150506_008


Høstbukett

$
0
0
bukett av høstblomster fra hagen

En bukett fra hagen med rosa georginer, skjermdill, sedum og visne blomsterstander av hvit solhatt

Ønsker dere alle en god november med en bukett fra hagen på den første novemberdagen!

Jeg må si at jeg syns det er litt naturstridig å kunne plukke friske blomster i hagen på denne tiden av året. Eksotisk, men også litt skremmende, syns jeg. Det har vært en uvanlig mild høst i år. 2016 ser ut til å bli det varmeste året på kloden, etter at målingene startet for over 100 år siden. 2015 ble også det varmeste året noensinne. 2000-tallet ble det varmeste 10-året målt noensinne. Trenden er dessverre klar. Klimaendringene er ikke noe som kommer i fremtiden, vi står midt oppe i det nå og vi har bare sett begynnelsen.

Buketten er en hilsen til alle dere som er glad i hage og blomster, men som også bryr dere om klimaet på kloden! God tirsdag!

bukett med blomster fra høsthagen


Velfortjent pause!

$
0
0

Rød solhatt med rimfrost

WP_20151017_023Jeg vil gjerne få ønske dere alle en riktig god helg!

Det er vinterstemning her på Østlandet akkurat nå. Men jeg har noen høstbilder som jeg har lyst å dele med dere. De tok jeg i min egen hage før snøen plutselig kom og pakket alt inn.

Selv om november er mørk og kald, så syns jeg det også er noe fint med denne tiden. Hage og dyrking er moro og givende, men det er også godt med en pause fra alt sammen. Det er deilig å kunne krype opp i sofaen med god samvittighet. Nå som naturen og hagen er dekket av frost og snø, syns jeg vi mennesker også kan tillate oss å være i hvilemodus.

WP_20151017_064

Vinteren kan naturligvis brukes til å planlegge neste års hageprosjekter. Eller du kan gjøre som meg, og bare koble det helt ut. Nå er det en velfortjent pause! Og så vet jeg med meg selv, at når våren kommer og dagene blir lysere, kommer også alle ideene tilbake.

WP_20151017_073


Bind din egen julekrans!

$
0
0

Lage julekrans selv!

Nå er jula rett rundt hjørnet og du har sikkert mye du skal rekke å gjøre før du kan senke skuldrene. Selv prøver jeg å legge lista lavt og gjør ikke så mye ut av juleforberedelser og julepynting. Men det er èn ting jeg liker å gjøre før jul som jeg setter veldig pris på. Jeg setter av noen timer til en hjemmelaget julekrans! I år valgte jeg å lage en enkel julekrans av granbar.

Julekrans av granbar

Først går jeg i skogen for å hente granbar og deretter rigger jeg meg til ved et bord ute i hagen. For meg er det nesten som å meditere når jeg står og binder kransen Jeg liker det veldig godt, det gir meg julestemning og ro i sjelen.

Dette trenger du:

  • Granbar, du trenger mer enn du tror
  • Blomsterbindertråd, sølvfarget og evt. tynn ståltråd
  • Avbitertang og rosesaks el.
  • Kongler eller annen pynt, om du har lyst å pynte kransen

Slik binder du en krans

Slik gjorde jeg det

  1. Velg deg først ut lange og tette greiner, form de til en jevn «pølse» som du bøyer og former til en krans. Vikle ståltråd rundt og rundt slik at du til slutt lager en jevn ring av granbar – dette er utgangspunktet for den ferdige kransen.
  2. Ferdig selvlaget julekrans av granbarNå skal du bruke litt mindre, men tette og fine greiner til å gjøre kransen jevn og fyldig. Jobb hele tiden med klokka! Stikk stilken på hver grein skrått inn i kransen, slik at stilken skjules, form greinen rundt kransen. Jobb deg rundt hele kransen på denne måten.
  3. Vikle den sølvfargede blomsterbindertråden rundt og rundt kransen, slik at greinene bindes pent fast.
  4. Pynt kransen om du vil, jeg liker det enkelt og syns den er finest uten pynt.

Nå kan jula komme!

Inngangspartiet er pynta til jul Julestemning med selvlaget julekrans og adventsjerne og svibler i krukke

 


En forsmak på våren

$
0
0
  Ser du frem til vår og lysere tider? Det går an å tjuvstarte litt på våren, selv om det fortsatt er midt på vinteren. Ta inn kvister og driv dem i blomst! Det er både enkelt og dekorativt og snart har du en forsmak på våren i din egen stue! Kvistene kan du samle […]

Blomstrende vårkrukker

$
0
0
  Når våren kommer er jeg er rask til å fylle krukker og potter med fargerike blomster. Det gir så herlig vårfølelse! Noen skjønnheter ved inngangspartiet eller på terrassen skaper skikkelig vårstemning. Selv om april er lunefull og har kalde dager, trenger du ikke være redd for å plante. Det finnes flere herdige vårplanter du kan fylle krukkene med enn du kanskje […]

Blomstrende vårkrukker

$
0
0
  Når våren kommer er jeg er rask til å fylle krukker og potter med fargerike blomster. Det gir så herlig vårfølelse! Noen skjønnheter ved inngangspartiet eller på terrassen skaper skikkelig vårstemning. Selv om april er lunefull og har kalde dager, trenger du ikke være redd for å plante. Det finnes flere herdige vårplanter du kan fylle krukkene med enn du kanskje […]

Dyrke i pallekarmer – gi kjøkkenhagen en god start!

$
0
0
En enkel måte å etablere en kjøkkenhage på, er å dyrke i pallekarmer. De gjør det mulig å dyrke, selv om du har liten plass eller bare harde flater tilgjengelig. Det kreves lite av underlaget, så lenge du fyller opp med nok jord og sørger for drenering i bunn. Opphøyde bed er praktisk fordi jorden varmes raskere opp enn i […]

Slik kan du plante hvitveis i hagen

$
0
0
Drømmer du om et teppe av hvitveis i hagen, akkurat som i skogen? Anemone nemorosa Hvitveis Anemone nemorosa er en flerårig urt i Soleiefamilien. Hvitveis vokser opp fra en horisontal jordstengel, med en blomster per skudd. Plantene sprer seg med horisontale jordstengler under jorden slik at den raskt kan danne store tepper i skogbunnen. Den bruker […]

Allium – hagens elegante gigant!

$
0
0
Akkurat nå som sommeren endelig kom, fant allium det for godt å folde ut de store knoppene sine! Og for noen nydelige blomster! De høyreiste løkplantene er utrolig vakre. Store runde baller med massevis av små blomster på toppen av lange stilker. Nesten sånn at du tror de vil knekke i første vindkast. Men de står støtt og liksom […]

Sommerkrukker!

$
0
0
Jeg har dilla på krukker og har derfor mange av dem i hagen min. Det fine med krukker er at du på en enkel måte fornyer hagen hvert år. Busker og stauder er stort sett de samme. Men det du planter i krukker kan du variere så mye du bare vil. Med krukker blir det aldri kjedelig! Krukkene […]

Hvordan plante løk i krukker

$
0
0
For å skape en hyggelig vårblomstrende krukke trenger du en frostfri krukke, litt lecakuler, jord og løk. Kjøp gjerne rikelig med løk av flere sorter, selv til en liten krukke. Det fineste resultatet får du om du setter løkene tett i tett og lagvis! Da blir blomstrer krukken lenge og du er sikret et bedre resultat ved […]

Høstbukett

$
0
0
Ønsker dere alle en god november med en bukett fra hagen på den første novemberdagen! Jeg må si at jeg syns det er litt naturstridig å kunne plukke friske blomster i hagen på denne tiden av året. Eksotisk, men også litt skremmende, syns jeg. Det har vært en uvanlig mild høst i år. 2016 ser ut […]

Velfortjent pause!

$
0
0
Jeg vil gjerne få ønske dere alle en riktig god helg! Det er vinterstemning her på Østlandet akkurat nå. Men jeg har noen høstbilder som jeg har lyst å dele med dere. De tok jeg i min egen hage før snøen plutselig kom og pakket alt inn. Selv om november er mørk og kald, så syns […]

Bind din egen julekrans!

$
0
0
Nå er jula rett rundt hjørnet og du har sikkert mye du skal rekke å gjøre før du kan senke skuldrene. Selv prøver jeg å legge lista lavt og gjør ikke så mye ut av juleforberedelser og julepynting. Men det er èn ting jeg liker å gjøre før jul som jeg setter veldig pris på. Jeg setter […]

En forsmak på våren

$
0
0
  Ser du frem til vår og lysere tider? Det går an å tjuvstarte litt på våren, selv om det fortsatt er midt på vinteren. Ta inn kvister og driv dem i blomst! Det er både enkelt og dekorativt og snart har du en forsmak på våren i din egen stue! Kvistene kan du samle […]

Høstbukett

$
0
0
Ønsker dere alle en god november med en bukett fra hagen på den første novemberdagen! Jeg må si at jeg syns det er litt naturstridig å kunne plukke friske blomster i hagen på denne tiden av året. Eksotisk, men også litt skremmende, syns jeg. Det har vært en uvanlig mild høst i år. 2016 ser ut […]
Viewing all 57 articles
Browse latest View live